Ronny Seeuws

Ronny Seeuws is geboren in 1959 in Zottegem.

Zijn eerste kennismaking met keramiek kreeg hij als veertienjarige op de Kunstacademie van Zottegem, waar op dat moment Jan Jacobs keramiek doceerde. De jonge Ronny kwam al gauw vroeger dan de andere academiebezoekers en bleef na de lessen ook tot de allerlaatste.

Een aantal jaren later ging Ronny studeren in Gent. Hij trok naar Sint-Lucas. De keramiekklas daar sprak hem evenwel niet aan en Ronny komt terecht in een architectenopleiding. Na drie jaar houdt hij die voor bekeken. Na zijn Sint-Lucas avontuur keert Ronny terug naar de Academie van Zottegem, waar hij zijn oude liefde voor keramiek weer oppikt en ook begint te schilderen. Sedert 1985 is hij de bezieler van het ‘De Kreazolder’ in Sint-Lievens-Houtem. Daar wordt geboetseerd, geschilderd en creatief met heel veel andere materialen gewerkt.

Ronny vervaardigt ondertussen ook zijn eigen keramiek.
In 1990 werd hij tweede laureaat van de wedstrijd “De Belgische politiek in de keramiek”.

Onder druk werken is niets voor Ronny Seeuws. Daarom plant hij ook niet ver-vooruit. Maar eenmaal aan iets begonnen, voert hij zijn project met een welhaast perfectionistische zorg uit. Van vele werkstukken maakt Ronny vooraf een reeks nauwkeurige schetsen op schaal. Hij combineert een strakke globale vorm met een uitbundige dekoratie in een vooraf uitgestippeld patroon. Daar voelt hij zich het beste bij: een vooraf bedachte, uitgekiende vorm, waarbinnen het spel van fantasie, droombeelden, zijn plaats krijgt, binnen een duidelijk afgebakende zone. De ontwerpschetsen blijven wel indicatief: als blijkt dat een en ander niet zo goed uitpakt, wordt resoluut van het plan afgeweken.